Sommartips för dig som vill bidra till ett bättre klimat!

04 juli, 2016
Elnät - Sommartips för dig som vill bidra till ett bättre klimat! - ctl00_cph1_imgMain

Det nya klimatavtalet som klubbades igenom i Paris i december innebär att den globala medeltemperaturens stigning ska hållas väl under två grader.

- Att minska våra klimatmässiga fotavtryck är ett gemensamt ansvar och vi vill hjälpa våra kunder att göra det så enkelt som möjligt att bidra. Under sommarmånaderna vill många gärna unna sig lite extra, därför har vi tagit fram konkreta tips för att kunna kan göra detta men samtidigt vara med och bidra till ett bättre klimat. Vi vet också att det blir lättare att göra egna
förändringar om man vet vilken skillnad det faktiskt gör. Detta tipsar vårt branschorgan Energiföretagen Sverige om. 

1. Grilla svenskt

Om du ska grilla nötkött, se till så att köttet är producerat i Sverige. Koldioxidutsläppen från svenskt nötkött är ungefär 25 procent lägre än genomsnittet i EU, som i sin tur är 60 procent lägre än de globalt. Väljer du att grilla kyckling istället för nötkött minskar du utsläppen ännu mer. Ett kilo svensk kyckling innebär utsläpp på två till fyra kilo CO2, medan samma siffra för nötkött är 26 kilo. Om du använder en engångsgrill, kom ihåg att lämna in den till återvinning. Använd också en elektrisk tändare, så undviker du kemikalierna i tändvätskan. (källa: FAO, JP Lesschen och Världsnaturfonden) 

COP21_Sommartips-1_grilla.jpg

2. Kvällsmys i LED-ljus

Byt ut din uteplatsbelysning mot energieffektiva LED-lampor. De lever dessutom längre än både lågenergi- och halogenlampor. Under en LED-lampas livslängd (10 watt) sparar du in 516 kg CO2-utsläpp jämfört med en glödlampa (60 watt). Du minskar dessutom elräkningen med 2000 kronor under lampans livslängd. I våra hem finns 20-60 stycken lampor, så det finns mycket att vinna på att byta dem mot LED. (10-30 000 ton koldioxid.) (källa: Energirådgivningen och EI) 

COP21_Sommartips-2_LED.jpg

3. Res med el

Se till så att du reser med eldrivna transportmedel. Elmotorer är alltid väldigt mycket mer energieffektiva än de som går på diesel eller bensin. Om du väljer att åka tåg istället för bil fram och tillbaka mellan Stockholm och Malmö sparar du 115 kilo CO2-utsläpp. En tågresa innebär nästan inga koldioxidutsläpp alls. Fundera också på om du inte kan göra en långresa istället för flera korta, så sparar du ännu mer på miljön. (källa: Trafikverket) 

COP21_Sommartips-3_res.jpg

4. Cirkulera mera

Låt sommaren bli en tid för att upptäcka cirkulärekonomin genom att låna, hyra och dela saker som sällan används. Återupptäck ditt lokala bibliotek, låna en gräsklippare istället för att köpa en ny eller byt till dig din semestergarderob. Om man ökar ett klädesplaggs livslängd med 9 månader minskar man produktens klimatpåverkan med 27 procent och vattenanvändningen med 33 procent. Miljösmarta sätt att öka livslängden på plaggen är att vara med i klädbyten, laga, ändra och skänka till insamling. (källa: Naturskyddsföreningen) 

COP21_Sommartips-4_cirkulera.jpg

5. Klimatkompensera din semesterresa

Ett väldigt konkret sätt att vara med och ta ansvar för sina egna utsläpp är att köpa utsläppsrätter för de resor som du gör på semestern såväl som i vardagen. Genom att köpa utsläppsrätter så minskar man det totala utrymme som finns för utsläpp av CO2. Utsläppsrätter kan till exempel köpas via Svenska Naturskyddsföreningen eller Tricorona och kostar 170 kronor för ett ton koldioxid.

COP21_Sommartips-5_klimatkompensera.jpg

Intresserad av att veta mer, läs mer på energiforetagen.se 

x
Vad kan vi hjälpa dig med?